Kryddiga lammspett med sting

Saftiga och kryddiga lammspett med en härlig hetta. De smakar bäst när de grillas över kolgrill, men fungerar också utmärkt att steka i panna eller grillpanna. Servera spetten med en syrlig yoghurtsås och krispig lök för en perfekt balans till den kryddiga lammfärsen.

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen
Ingredienser
1
portioner

LAMMSPETT

  • 500 g lammfärs
  • 1 st gul lök (liten)
  • 1 msk Fänkålsfrön hela
  • 1 msk Korianderfrön hela
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk Paprikapulver rökt  
  • 0,5 tsk Chili jalapeño flakes
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 dl mynta
  • 0,5 dl persilja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • svartpeppar
  • grillspett  

YOGHURTSÅS

  • 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
  • 2 msk tahini
  • 1 tsk Ras el Hanout
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk honung
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar  

SERVERING

  • libabröd färsk koriander färsk mynta
  • 1 st rödlök
  • 1 st granatäpple
  • 1 tsk sumak  
  • olivolja
Instruktioner
Matlagningsläge

LAMMSPETT

  1. Rosta fänkåls- och korianderfrön i en torr panna på medelhög värme i 1–2 minuter tills de doftar aromatiskt. Låt dem svalna och mortla dem grovt.
  2. Finhacka löken och vitlöken, och blanda dem med lammfärsen.
  3. Hacka myntan och persiljan och tillsätt dem till blandningen.
  4. Tillsätt de övriga ingredienserna till lammspetten och blanda noggrant så att färsen binder bra. Detta gör det lättare att forma hållbara spett senare.
  5. Forma kebabspetten genom att blöta händerna i kallt vatten och forma färsen till avlånga kebaber runt grillspett, eller till små biffar om du inte har spett.
  6. Grilla kebabspetten på kolgrill i cirka 3–5 minuter beroende på storlek, och vänd dem efter halva tiden. Om du steker i panna, använd lite olivolja och stek i cirka 4–5 minuter, vänd efter halva tiden. Spetten blir godast om de får en rejäl stekyta och fin färg.

YOGHURTSÅS

  1. Finhacka eller pressa vitlöksklyftan i en skål.
  2. Tillsätt de övriga ingredienserna till såsen och smaka av med svartpeppar.
  3. Låt stå i minst 10 minuter så att smakerna hinner utvecklas.
  4. Ringla över lite extra olivolja och strö på Ras el Hanout för dekoration.

SERVERING

  1. Strimla rödlöken mycket fint och lägg den i iskallt vatten i 5 minuter, häll sedan av i en sil.
  2. Blanda löken med sumak i en skål.
  3. Pilla försiktigt ut kärnorna ur granatäpplet.
  4. Värm libabröden, lägg spetten i bröden och toppa med yoghurtsås, rödlök, örter och granatäppelkärnor.
  5. Ringla över en god olivolja.
Vad tyckte du om receptet?
Ditt omdöme:
Tack för ditt omdöme!
Någonting gick fel. Var god försök senare!
Tips!
Om du inte gillar lammfärs kan du enkelt byta ut den mot nötfärs eller formbar vegetarisk färs. Om du väljer en annan animalisk färs, se till att den inte är för mager; en fetthalt på cirka 18–20% är att föredra.
Kimchi
Smårätt

Kimchi

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

ca 1 tim

Grillat ssamjangspett
Smårätt

Grillat ssamjangspett

Inga omdömen
Inga omdömen
(
5.0
 stjärnor)
 • ​
1
 omdömen

Över 1 tim

Popcornshrimp med gochujangmajonnäs
Smårätt

Popcornshrimp med gochujangmajonnäs

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

ca 45 min

Koreansk Bulgogi i salladsblad
Smårätt

Koreansk Bulgogi i salladsblad

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

ca 1 tim

Gurksallad med sesamdressing
Smårätt

Gurksallad med sesamdressing

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

ca 30 min

Okonomiyaki
Smårätt

Okonomiyaki

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

ca 45 min

Sashimi på lax med yuzuponzu och sesam
Smårätt

Sashimi på lax med yuzuponzu och sesam

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

ca 30 min