Kryddiga lammspett med sting
Saftiga och kryddiga lammspett med en härlig hetta. De smakar bäst när de grillas över kolgrill, men fungerar också utmärkt att steka i panna eller grillpanna. Servera spetten med en syrlig yoghurtsås och krispig lök för en perfekt balans till den kryddiga lammfärsen.

Ingredienser
LAMMSPETT
- 500 g lammfärs
- 1 st gul lök (liten)
- 1 msk Fänkålsfrön hela
- 1 msk Korianderfrön hela
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk Paprikapulver rökt
- 0,5 tsk Chili jalapeño flakes
- 0,5 tsk kanel
- 0,5 dl mynta
- 0,5 dl persilja
- 1 tsk salt
- 1 msk olivolja
- svartpeppar
- grillspett
YOGHURTSÅS
- 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
- 2 msk tahini
- 1 tsk Ras el Hanout
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk citronsaft
- 1 tsk honung
- 1 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- svartpeppar
SERVERING
- libabröd färsk koriander färsk mynta
- 1 st rödlök
- 1 st granatäpple
- 1 tsk sumak
- olivolja
Instruktioner
Matlagningsläge
LAMMSPETT
- Rosta fänkåls- och korianderfrön i en torr panna på medelhög värme i 1–2 minuter tills de doftar aromatiskt. Låt dem svalna och mortla dem grovt.
- Finhacka löken och vitlöken, och blanda dem med lammfärsen.
- Hacka myntan och persiljan och tillsätt dem till blandningen.
- Tillsätt de övriga ingredienserna till lammspetten och blanda noggrant så att färsen binder bra. Detta gör det lättare att forma hållbara spett senare.
- Forma kebabspetten genom att blöta händerna i kallt vatten och forma färsen till avlånga kebaber runt grillspett, eller till små biffar om du inte har spett.
- Grilla kebabspetten på kolgrill i cirka 3–5 minuter beroende på storlek, och vänd dem efter halva tiden. Om du steker i panna, använd lite olivolja och stek i cirka 4–5 minuter, vänd efter halva tiden. Spetten blir godast om de får en rejäl stekyta och fin färg.
YOGHURTSÅS
- Finhacka eller pressa vitlöksklyftan i en skål.
- Tillsätt de övriga ingredienserna till såsen och smaka av med svartpeppar.
- Låt stå i minst 10 minuter så att smakerna hinner utvecklas.
- Ringla över lite extra olivolja och strö på Ras el Hanout för dekoration.
SERVERING
- Strimla rödlöken mycket fint och lägg den i iskallt vatten i 5 minuter, häll sedan av i en sil.
- Blanda löken med sumak i en skål.
- Pilla försiktigt ut kärnorna ur granatäpplet.
- Värm libabröden, lägg spetten i bröden och toppa med yoghurtsås, rödlök, örter och granatäppelkärnor.
- Ringla över en god olivolja.
This modal has dynamic content through "JavaScript \ Modal Logic"