Kimchi

Traditionell kimchi. Sydkoreas nationalrätt som passar till i stort sett allt men extra bra till risrätter. Ju längre tid du fermenterar din kimchi, desto mer distinkt syra får du.

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen
Kimchi
Ingredienser
1
portioner
  • 1 st kinakål (cirka 1,5 kg) 
  • 0,25 dl salt, gärna havssalt
  • 1 liter vatten 
  • 2 dl gochugaru
  • 3 msk fisksås 
  • 2 msk ingefära krossad
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 msk socker 
  • 1 msk sesamolja mörkrostad
  • 3 st salladslökar 
  • 1 st morot
  • 5 cm rättika
Instruktioner
Matlagningsläge
  1. Dela kinakålen i fyra klyftor på längden. 
  2. Lös upp saltet i vattnet och blanda med kinakålen i en stor skål. Se till att kålen täcks ordentligt. Låt stå i 2–4 timmar, vänd kålen då och då. 
  3. Ta upp kålen ur saltlaken och skölj kålen noggrant i kallt vatten 2–3 gånger för att få bort överflödigt salt. Låt rinna av i ett durkslag. 
  4. Blanda chiliflingor, fisksås, riven ingefära, pressad vitlök, socker och sesamolja till en chiliblandning i en separat skål. 
  5. Skär salladslök i tunna skivor, strimla morot och rättika. Blanda ner grönsakerna i chiliblandningen. 
  6. Massera kålen med chiliblandningen och var noga med att få blandningen även mellan kålbladen.
  7. Packa kålen tätt i en väl rengjord glasburk, plastlåda eller kimchikruka. Anpassa burkens storlek till mängden kimchi och undvik om möjligt för mycket luft i burken. Lämna lite utrymme upptill eftersom kålen expanderar under fermenteringen.
  8. Pressa ner kålen för att få bort luftfickor. 
  9. Låt kimchin stå i rumstemperatur i 2–5 dagar beroende på hur syrlig du vill ha den. Kontrollera kimchin regelbundet. När fermenteringen är i gång kan du se små bubblor i burken.
  10. Smaka av och ställ kimchin i kylskåpet när den är tillräckligt syrlig och när fermenteringen har startat. Låt stå minst en vecka så att smakerna mognar.
Vad tyckte du om receptet?
Ditt omdöme:
Tack för ditt omdöme!
Någonting gick fel. Var god försök senare!
Tips!
För en vegansk variant kan du ersätta fisksåsen med sojasås för att ge rätten fyllighet och umami.
Ostron med soja, ingefära och sesam
Smårätt

Ostron med soja, ingefära och sesam

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
 omdömen

ca 30 min

Krämig sill med Ras El Hanout och yoghurt
Smårätt

Krämig sill med Ras El Hanout och yoghurt

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
 omdömen

ca 30 min

Sashimi på lax med yuzuponzu och sesam
Smårätt

Sashimi på lax med yuzuponzu och sesam

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

ca 30 min

Krämig sill med yuzu och Gochugaru
Smårätt

Krämig sill med yuzu och Gochugaru

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
 omdömen

ca 30 min

Grillat ssamjangspett
Smårätt

Grillat ssamjangspett

Inga omdömen
Inga omdömen
(
5.0
 stjärnor)
 • ​
1
 omdömen

Över 1 tim

Kryddiga lammspett med sting
Smårätt

Kryddiga lammspett med sting

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

ca 1 tim

Ostron med wasabi och picklad gurka
Smårätt

Ostron med wasabi och picklad gurka

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
 omdömen

ca 30 min