Shakshuka med berbere
Shakshuka är en klassisk rätt från Nordafrika och Mellanöstern där ägg pocheras i en smakrik tomatsås med lök och kryddor. I denna variant får shakshuka en etiopisk twist med tillsats av aromatisk berbere-krydda. Resultatet är en fyllig och värmande rätt med djupa, kryddiga smaker. Perfekt att servera med bröd för att suga upp den mustiga såsen.
ca 30 min
Vegetarisk

Ingredienser
- 4 st ägg
- 2 st gula lökar
- 2 st röda paprikor
- 3 st vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 1,5 msk berbere
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk honung
- 2 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
- salt
- svartpeppar
SERVERING
- 1/3 dl koriander
- 1/3 dl persilja
Instruktioner
Matlagningsläge
- Strimla löken och paprikan, och finhacka vitlöken.
- Fräs grönsakerna i olivolja på medelhög värme tills de är mjuka och börjar få färg.
- Tillsätt berbere, spiskummin och paprikapulver, och fräs ytterligare någon minut för att frigöra smakerna.
- Blanda ner krossade tomater, tomatpuré, honung och sherryvinäger. Låt puttra i cirka 10–15 minuter tills såsen tjocknar.
- Smaka av tomatsåsen med salt och peppar.
- Gör små gropar i såsen och knäck försiktigt i äggen i varje grop. Sänk värmen och låt sjuda under lock i cirka 5–7 minuter, eller tills äggvitorna har stelnat men gulorna fortfarande är krämiga.
- Låt shakshukan svalna något och toppa med hackade örter och smulad fetaost. Ringla över olivolja och servera med libabröd eller surdegsbröd.
This modal has dynamic content through "JavaScript \ Modal Logic"