Äppelpaj med ingefära och panko

En äppelpaj med sting av syltad ingefära. Pankon i degen ger ett extra krispigt smul ovanpå äppelfyllningen.

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
 omdömen
Äppelpaj med ingefära och panko
Ingredienser
1
portioner
  • 5–6 äpplen, till exempel Aroma, Ingrid Marie eller Granny Smith
  • 3 msk Ingefära syltad
  • 1 msk smör
  • 1 msk färsk riven ingefära (för extra sting)
  • 2 msk råsocker eller strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1 tsk citronsaft
  • TOPPING
  • 1,5 dl Panko ströbröd
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl farinsocker eller muscovadosocker
  • En nypa salt
  • 100 g smör
  • SERVERING
  • Vaniljglass eller vispad grädde
Instruktioner
Matlagningsläge
  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme eller 180 grader varmluft.
  2. Skala och skiva äpplena tunt.
  3. Hacka den syltade ingefäran och spara ca 1 msk av lagen.
  4. Stek äpplena lätt i smör i en stekpanna tillsammans med socker, kanel, kardemumma och citronsaft i cirka 5 minuter tills de mjuknar något.
  5. Rör i den syltade ingefäran och lagen samt eventuellt färsk ingefära.
  6. Lägg fyllningen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter.
  7. Blanda panko, havregryn, mjöl, farinsocker och salt i en skål.
  8. Smält smöret och häll över mjölblandningen. Blanda tills det blir en smulig massa.
  9. Fördela toppingen jämnt över äpplena. Tryck till lite lätt så att den fäster.
  10. Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 minuter, tills pajen fått en fin gyllenbrun färg och börjar bubbla i kanterna.
  11. Servera pajen ljummen med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Vad tyckte du om receptet?
Ditt omdöme:
Tack för ditt omdöme!
Någonting gick fel. Var god försök senare!
Vaniljpannacotta med yuzusås
Sött

Vaniljpannacotta med yuzusås

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

Över 1 tim

Key lime pie med yuzu
Sött

Key lime pie med yuzu

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

ca 45 min

Tarte tatin på päron med syltad ingefära
Sött

Tarte tatin på päron med syltad ingefära

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

ca 45 min

Crème brûlée med miso och sesam
Sött

Crème brûlée med miso och sesam

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
 omdömen