Äppelpaj med ingefära och panko
En äppelpaj med sting av syltad ingefära. Pankon i degen ger ett extra krispigt smul ovanpå äppelfyllningen.
ca 1 tim
Vegetarisk

Ingredienser
- 5–6 äpplen, till exempel Aroma, Ingrid Marie eller Granny Smith
- 3 msk Ingefära syltad
- 1 msk smör
- 1 msk färsk riven ingefära (för extra sting)
- 2 msk råsocker eller strösocker
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk kardemumma
- 1 tsk citronsaft
- TOPPING
- 1,5 dl Panko ströbröd
- 1 dl havregryn
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 dl farinsocker eller muscovadosocker
- En nypa salt
- 100 g smör
- SERVERING
- Vaniljglass eller vispad grädde
Instruktioner
Matlagningsläge
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme eller 180 grader varmluft.
- Skala och skiva äpplena tunt.
- Hacka den syltade ingefäran och spara ca 1 msk av lagen.
- Stek äpplena lätt i smör i en stekpanna tillsammans med socker, kanel, kardemumma och citronsaft i cirka 5 minuter tills de mjuknar något.
- Rör i den syltade ingefäran och lagen samt eventuellt färsk ingefära.
- Lägg fyllningen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter.
- Blanda panko, havregryn, mjöl, farinsocker och salt i en skål.
- Smält smöret och häll över mjölblandningen. Blanda tills det blir en smulig massa.
- Fördela toppingen jämnt över äpplena. Tryck till lite lätt så att den fäster.
- Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 minuter, tills pajen fått en fin gyllenbrun färg och börjar bubbla i kanterna.
- Servera pajen ljummen med lättvispad grädde eller vaniljglass.
This modal has dynamic content through "JavaScript \ Modal Logic"





