Tarte tatin på päron med syltad ingefära

En underbar dessert med karamelliserade päron, kryddig ingefära och krispig smördeg. Utsökt på egen hand, men kanske ännu bättre med en klick crème fraîche vid sidan av.

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen
Ingredienser
1
portioner
  • 5 st medelstora päron (gärna en fast sort)
  • 2 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 2 msk syltad ingefära
  • 1 msk lag från den syltade ingefäran
  • 1 krm salt
  • 1 ark smördeg (cirka 24 cm i diameter)

SERVERING

  • Vaniljglass
Instruktioner
Matlagningsläge
  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Skala, kärna ur och dela päronen i halvor eller kvartar beroende på storlek. Tänk på att dela päronen i lika stora delar för jämn tillagning.
  3. Smält sockret i en stekpanna (cirka 24 cm) under försiktig omrörning tills det fått en mörkbrun färg. Tillsätt smöret och låt det koka ihop till en kolaliknande sås.
  4. Finhacka den syltade ingefäran och tillsätt den till kolasåsen tillsammans med lagen och saltet. Rör om.
  5. Placera päronbitarna över hela botten av stekpannan, med den rundade sidan nedåt i kolasåsen. Låt päronen sjuda i karamellen i några minuter tills de börjar mjukna.
  6. Ta av pannan från värmen och lägg smördegen över päronen. Vik in överflödig deg.
  7. Nagga degen med en gaffel och grädda i 25–30 minuter, eller tills smördegen är gyllenbrun och frasig.
  8. Tag ut tarten och låt svalna i 5–10 minuter. Lägg en stor tallrik över pannan och vänd snabbt men försiktigt upp tarten.
  9. Skär tarten i tårtbitar, lägg upp på tallrikar och servera med vaniljglass.
Vad tyckte du om receptet?
Ditt omdöme:
Tack för ditt omdöme!
Någonting gick fel. Var god försök senare!
Tips!
Det går lika bra att servera med vispad crème fraiche i stället för en kula vaniljglass.
Key lime pie med yuzu
Sött

Key lime pie med yuzu

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

ca 45 min

Vaniljpannacotta med yuzusås
Sött

Vaniljpannacotta med yuzusås

Inga omdömen
Inga omdömen
(
 stjärnor)
 • ​
0
 omdömen

Över 1 tim